Disseny de nous tallers infantils per al Festival romà Tarraco Viva 2023
Ens demanen annualment un pla de dinamització cultural per a famílies que estigui ambientat en l’època romana que segueixi el fil argumental que cada any proposa el Festival Tarraco Viva. L’any 2023, es va optar crear dos tallers sobre la gent corrent que habitava la ciutat de Tarraco durant l’edat romana, tant a les ciutats com a les viles. En aquest sentit, trobem un projecte ambientat al Museu Arqueològic Salvador Vilaseca de Reus (subseu del Festival 2023) per descobrir com era la vida a les viles romanes adjacents a la ciutat de Tarraco In Romana Villa, labora! i un altre projecte Els petits habitants de Tarraco ambientat a la ciutat de Tarraco i realitzat al Camp de Mart de la ciutat.
- Creació de dos tallers que recrein la vida de la gent corrent a les ciutats i les viles romanes.
- Adaptació del taller a dinàmiques participatives i recreacionals familiars.
- Fomentar la participació i la difusió del patrimoni entre els més petits a través de la recreació.
Diferents famílies provinents del Camp de Tarragona van descobrir personatges desconeguts del món laboral romà per entendre com funcionaven les ciutats a través de les botigues, el port, el comerç o l’artesania. La inclusió de vestimenta i la creació de material didàctic adaptat als més petits ajudaven a realització del taller.
També descobrien que hi havia més enllà de la ciutat de Tarraco amb la descoberta de les restes d’antigues viles romanes. Totes aquestes evidències, plasmades al Museu Arqueològic Salvador Vilaseca de Reus, ens ajudaven a ambientar el món de les viles a través dels personatges més importants.
Festival Tarraco Viva 2023
El 2023, el Festival Tarraco Viva ha complert 25 edicions difonent amb èxit diferents històries sobre el món antic a la ciutat de Tarragona. Amb el pas del temps, el festival ha anat ampliant les seves zones d’actuació arribant a problacions properes que duran l’antiguetat van tenir relació amb el món dels romans i la ciutat de Tarragona. Amb la celebració d’aquesta icònica data, el festival va decidir conmemorar la seva 25a edició a les persones d’apeu que van ser les protagonistes del món romà: la venedora, el comerciant, l’estibador del port o bé la matrona de la vila adjacent a Tarraco.
Seguint aquesta línia, el director del Festival, el Magí Seritjol, ens va encomanar diferents tallers infantils per donar suport a l’idea del 2023: mostrar els personatges del dia a dia i donar importància a les vil·les de l’entorn de Tarragona.
In Romana Villa, labora!
Durant gran part dels segles de l’antiguetat, Tarraco va esdevenir capital d’una província romana amb diferents denominacions i extensió. La seva importància geoestratègica i també econòmica depenia del seu entorn proper. En aquest sentit, el port natural del Cap de Salou li oferia una protecció contra les invasions, mentre que el ric territori de camps de vinya del voltant li permetia poder comerciar pel mar Mediterrani com si d’una potència econòmica actual es tractés. D’aquesta segona idea, han quedat centenar de restes repartides al voltant de Tarragona, sent molt important el territori de Reus i els voltants.
Des d’abans dels mateixos romans, la zona era perfecte per conservar sota el seu terra diferents fors que servien per fer ceràmiques i envasos per guardar l’oli o la mateixa vinya. A través de les vil·les properes a la ciutat es va crear un sistema econòmic que va enllaçar tota aquesta producció amb el port de Tarraco, amb la finalitat de donar sortida a tots aquests productes arreu de l’Imperi.
D’aquestes restes ceràmiques i fins i tot artístiques, encara se’n conserver al Museu Arqueològic Salvador Vilaseca de Reus. Per aquest motiu, des del Festival i la direcció del Museu, amb el suport d’Ans Educació, es va optar per donar visibilitat a les viles a través d’un taller participatiu on els més petits es convertien en vilatans i descobrien tots els elements humans i físics d’una vila romana.
Els petits habitants de Tarraco
Aquest segon taller es va realitzar al Camp de Mart de Tarragona i va disposar de diferents passis. Els més petits es van poder vestir com els antics romans ,descobrint les vestimentes d’un fuster, d’un estibador, una venedora, etc. A mesura que anaven descobrint els personatges, anaven situant el seu espai a la ciutat, relacionant-los amb algunes estructures físiques actuals com el circ, el fòrum o l’amfiteatre.
Ans i el Festival Tarraco Viva
Víctor García Chacón
Historiador, soci fundador d'Ans Educació i professor d'educació secundària. Inquiet en quant a nous projectes i amb l'objectiu de divulgar el coneixement cultural.
ARTÍCLES RELACIONATS