Recuperant la història del rei Jaume I, els pirates i les primeres poblacions pel Patronat de Turisme de Salou

L’origen del projecte

La vila de Salou és un dels nuclis turístics més importants de llevant i constitueix un pol d’atracció per a turistes de tot arreu del món, destacant els nord europeus i veïns francesos. Per a fer front l’allau de peticions de reserves d’hotels, la vila s’ha anat transformant durant els últims cinquanta anys amb la creació de diversos hotels i allotjaments que han canviat la fesonomia històrica del recinte urbà i natural de la zona. 

Paral·lelment, els milers d’habitant que hi resideixen i també els més de 300.000 habitants de la perifèria (Reus i Tarragona), sovintegen la població des d’una perspectiva diferent al públic forani, buscant un servei més cultural que turístic. Per aquest motiu, des del Patronat de Turisme de la vila ens van comentar la possiblitat de crear una ruta històrica pel passat de la vila salouenca, per tal de ser explicada a les persones dels voltants de Salou. 

Reus, els seus barris i el CC Civic

Amb més de 100.000 habitants, Reus és la desena ciutat de Catalunya en nº d’habitants. La seva història es remunta a més de 800 anys enrere com a fundació d’un petit nucli urbà durant el poblament dels comtes barcelonins a l’edat mitjana. Els darrers 300 anys van suposar per la ciutat un creixement humà i econòmic molt destacat, situant-se en diferents ocasions com la segona ciutat més important del país després de Barcelona. Amb aquests fets, la ciutat es va equipar culturalment i patrimonialment, sent coneguda avui en dia per la pedjada dels seus edificis modernistes i nou-centistes. Però més enllà del seu casc històric i cèntric, Reus amaga un component social, folklòric, etnogràfic i patrimonal molt variat. Amb més de sis Centres Cívics (set en camí durant el 2024), el paper de la societat dels barris i la perifèria resulta indispensable pel funcionament cultural i democràtic de la ciutat. En aquest sentit, la tasca dels centres -repartits per diferents espais de la ciutat- representa la participació de totes aquelles persones anònimes en els actes de present i futur de la seva ciutat. 

Hi ha motius suficients per incloure la història d’aquelles persones que viuen allunyades del centre dins de la línia de la història de la propia ciutat. Tot veí, vol conèixer el passat del seu carrer, què significa l’antic edifici derruït on passeja diàriament  amb el seu gos, o bé perquè dins del seu barri hi ha determinades estructures urbanes. Incloure aquestes històries és fer partícpes als veïns d’una història de la seva ciutat.

Té història Salou?

Com la majoria de poblacions del voltant, els inicis de Salou estan relacionats amb les re-poblacions catalanes de mitjans del segle XII, però el seu context històric s’inicia alguns milenis abans a aquesta data. Els mateixos Ibers ja coneixien les riqueses de la seva geografia per establir ports naturals a la zona de l’actual camí de ronda, o bé els romans de la veïna Tarraco, que veien les fortalesses orogràfiques dels penyassegats com un element defensiu i estratègic indispensable per la seva supervivència. 

Amb les variacions de poblacions al llarg de la història, Salou és coneguda com l’indret on el rei Jaume I va partir cap a Mallorca per tal de conquerir-la. Un indret ple de pirateria on era gairebé impossible la vida tranquil·la. Amb el pas del segles, la ciutat va ser un focus piràtic molt important i fins que a l’edat moderna no va minvar el seu impacte, Salou no va ser ocupada habitualment per un nucli estable de població.

Com podeu llegir, d’història en té moltíssima! Indret estratègic per a contrabandistes, lloc indispensable per als pescadors o bé indret d’estiueig per a les èlits reusenques, Salou ha vist passar a tothom al llarg de més de 2.500 anys d’història. Una història que és comuna a tothom i que ens ajuda a entendre millor les nostres poblacions i el nostre caràcter mediterrani. 

Un projecte aplciat a primera linia de mar

La concepció la ruta va tenir com a objectiu apropar la desconeguda història de Salou al públic local i proper a través d’un passeig pel seu camí de Ronda, lloc que podríem definir com a capdal per al desenvolupament històric de la vila. Aprofitant els seus recursos patrimonials (la platja, les escultures i estàtues del rei Jaume I o bé les fortificacions del Llatzaret) realitzavem una passejada amena, accessible a tothom i molt enriquidora per aquest espai. 

El projecte comptava amb la investigació històrica realitzada per Ans Educació i també amb la creació de diferent material didàctic que s’havia extret gràcies a la recerca. Diferents dissenyadores van participar en un procès de ruta teatralitzada que va comptar amb vestimenta història i la presència d’un personatge per acompanyar al públic per la història de Salou. 

El projecte, es va presentar com a prova pilot: la primera ruta cultural i turística que es feia a la vila en molts anys, amb l’objectiu d’oferir una activitat diferent a la que es realitzava habitualment. Sota el lema “Salou, platja tot l’any”, el Patronat de Turisme va promoure diferents rutes durant la tardor, l’hivern i la primavera on centenars de persones s’hi van acostar encuriosides pel passat d’aquesta vila tant important per la gent del Camp de Tarragona. 


Víctor García Chacón

Historiador, soci fundador d'Ans Educació i professor d'educació secundària. Inquiet en quant a nous projectes i amb l'objectiu de divulgar el coneixement cultural.