Creant rutes sobre la història del Morell per fomentar la comprensió del seu passat patrimonial

D’on sorgeix la idea?

El Morell, un municipi amb 3.600 habitants a la província de Tarragona, va commemorar els 850 anys des del seu primer document oficial, que contenia les primeres dades sobre la població. Actualment, l’Ajuntament es trobava al bell mig del poble, ubicat dins d’un dels edificis més antics que s’hi conservaven: l’antic castell dels Marquesos Montoliu, que durant l’edat mitjana havia estat la seu del castell, tal com es reflecteix als primers documents trobats.

Un projecte engrescador

L’ajuntament tenia com a objectiu promoure la participació en les Jornades Europees de Patrimoni 2023 mitjançant una teatralització que resumís la història del municipi, destacant el Palau dels Montoliu. Ens van encarregar crear una ruta dinamitzada amb rigor històric, empatia i entreteniment per als residents locals. Aquesta implicava una investigació històrica, l’adaptació d’aquests resultats en un guió que resumia la història del poble, la creació de vestimenta per als personatges i la preparació de material didàctic per visualitzar la història. L’objectiu final era dinamitzar diferents visites per al públic local i veí.

Els veïns descobreixen el seu passat

Durant les Jornades Europees de Patrimoni 2023, es van organitzar sis rutes en diverses jornades perquè els veïns explorassin el Palau dels Montoliu, actual ajuntament. L’antic majordom, guiant la visita, revelava els secrets de la família i oferia una visió històrica de la ciutat. La resposta del públic, en gran part desconegut de la història local, va ser molt positiva, despertant la curiositat sobre el passat comú. L’èxit d’aquestes trobades ha obert la porta a futures programacions de visites similars per part de l’Ajuntament del Morell.


Víctor García Chacón

Historiador, soci fundador d'Ans Educació i professor d'educació secundària. Inquiet en quant a nous projectes i amb l'objectiu de divulgar el coneixement cultural.