Creant rutes sobre la història del Morell per fomentar la comprensió del seu passat patrimonial

DESCRIPCIÓ DEL PROJECTE          

L’ajuntament volia fomentar la participació de la població dins les Jornades Europees de Patrimoni 2023, mostrant la història de la vila a través d’una teatralització que resumís la història del municipi aprofitant el seu patrimoni a través del Palau dels Montoliu. En aquest sentit, ens van demanar la creació d’una ruta dinamitzada per al públic local vestida de rigorositat històrica, empatia i entretinguda.

 

  • Investigació històrica sobre la història del municipi.
  • Adaptació dels resultats obtinguts en un guió de contingut que resumeix la ruta i la història de la vila.
  • Creació de vestimenta dels personatges i foment d’un material didàctic que ajudi a explicar visualment la història de la vila. 
  • Dinamització de diferents visites per al públic local i proper.

Durant les JEP 2023, es van fomentar sis rutes en diferents jornades, on la població veïna descobria el Palau dels Montoliu (actual ajuntament) a través del guiatge del seu antic majordom, qui els mostrava els secrets de la família i feia un repàs a la història de la ciutat. La rebuda va ser molt positiva per un públic que desconeixia en gran part la història de la deva vila i es sentia encuriosida sobre el seu passat comú. L’èxit de les trobades va donar peu a futures programacions d’aquestes visites per part de l’Ajuntament del Morell.

L’ajuntament va publicar els resultats.

D’on sorgeix la idea?

El Morell, un municipi amb 3.600 habitants a la província de Tarragona, va commemorar els 850 anys des del seu primer document oficial, que contenia les primeres dades sobre la població. Actualment, l’Ajuntament es trobava al bell mig del poble, ubicat dins d’un dels edificis més antics que s’hi conservaven: l’antic castell dels Marquesos Montoliu, que durant l’edat mitjana havia estat la seu del castell, tal com es reflecteix als primers documents trobats.

Un projecte engrescador

L’ajuntament tenia com a objectiu promoure la participació en les Jornades Europees de Patrimoni 2023 mitjançant una teatralització que resumís la història del municipi, destacant el Palau dels Montoliu. Ens van encarregar crear una ruta dinamitzada amb rigor històric, empatia i entreteniment per als residents locals. Aquesta implicava una investigació històrica, l’adaptació d’aquests resultats en un guió que resumia la història del poble, la creació de vestimenta per als personatges i la preparació de material didàctic per visualitzar la història. L’objectiu final era dinamitzar diferents visites per al públic local i veí.

Els veïns descobreixen el seu passat

Durant les Jornades Europees de Patrimoni 2023, es van organitzar sis rutes en diverses jornades perquè els veïns explorassin el Palau dels Montoliu, actual ajuntament. L’antic majordom, guiant la visita, revelava els secrets de la família i oferia una visió històrica de la ciutat. La resposta del públic, en gran part desconegut de la història local, va ser molt positiva, despertant la curiositat sobre el passat comú. L’èxit d’aquestes trobades ha obert la porta a futures programacions de visites similars per part de l’Ajuntament del Morell.


Víctor García Chacón

Historiador, soci fundador d'Ans Educació i professor d'educació secundària. Inquiet en quant a nous projectes i amb l'objectiu de divulgar el coneixement cultural.