Bruixes: El dia que vam sortir a un documental de TVE
Les primeres bruixes
Aviat s’acosta una de les nits més esperades pel públic d’Ans Educació, aquella on traiem diferents rutes tematitzades per la ciutat de Reus. Em ve al cap, la primera vegada que vam iniciar aquest projecte vora l’any 2015. També era octubre i nosaltres érem un parell de joves inquiets per la història de la nostra ciutat que no trobàvem feina per cap lloc. Els mesos anteriors havíem entrat a l’arxiu local buscant documentació sobre la història medieval de Reus i ens vam trobar amb la gran sorpresa: l’any 1548 l’antiga vila havia patit un atac d’un caçador de bruixes anomenat Joan Malet. Aquelles eren unes evidències clares ens donaven peu a muntar una petita ruta per descobrir aquella història barrejant-la amb un passeig pels antics carrers medievals de la localitat. I d’aquesta manera va sorgir la famosa ruta Bruixes a Reus: la condemna de Malet.
Tot i ser uns desconeguts, les primeres sessions van arribar a ser tot un èxit. Centenars de persones van aplegar-se pels carrers de Reus per descobrir una història que ningú mai s’havia atrevit a explicar. Per primera vegada, Reus era molt més que Modernisme o el general Prim, el seu univers històric s’expandia a una etapa ben desconeguda, on resten poques evidències locals. Fins i tot, la televisió va venir a fer cobertura de l’esdeveniment, on petits vestits de bruixes i bruixots, pares, avis i molts joves s’aplegaven encuriosits per les històries d’un tal Joan Malet, de professió caçador de bruixes.
Les Bruixes més enllà de Reus
Amb el pas del temps, la ruta va seguir anualment i va tornar aplegar molts encuriosits per la història, fins al punt que es va convertir en una cita recorrent per les demandes de tot el públic. No solament s’acostaven a veure-la públic local, sinó que també historiadors que no sabien res, joves que incloïen aquesta història als seus treballs de recerca universitaris i de batxillerat o bé persones que volien fer articles sobre aquesta història. I així va arribar el desembre del 2019, mesos abans que ens tanquessin a les nostres cases per una tal Pandèmia. Un dia qualsevol, vam rebre la trucada d’una productora de documentals catalana que estava realitzant un projecte sobre la cacera de bruixes a Catalunya, basant-se molt en les conegudes caces del Pirineu. Els hi faltava informació sobre tot allò que havia passat al sud del país l’any 1548 i per això ens van demanar col·laboració per gravar algunes escenes donant algunes pinzellades sobre la història de Joan Malet pel seu pas per Reus, Montblanc o Alcover.
Avui, us deixem aquí el documental per a que el podeu veure i descobrir allò que va succeir durant aquella passada edat mitja.
- Visualitza el documental sencer.
Des d’Ans Educació, estem molt contents de poder recordar els vells temps i seguir encara amb la ruta de les Bruixes que aquest any es celebrarà el dia 20 d’octubre. Recordeu que per a inscriure’s hi ha llista d’espera a participa@anseducacio.cat. Deixeu el vostre nom i email per accedir a ella:
PER A: ANS EDUCACIO
ASSUMPTE: RUTA DE LES BRUIXES 20 OCTUBRE + HORARI
COS: NOM PERSONA + TELÈFON + NOMBRE D’APUNTATS AMB ELL
D’altre banda, us deixem una sèrie de reocmancions en forma de lectura sobre la vida i obra de Joan Malet.
- CASTELL, PAU (2013). Orígens i evolució de la cacera de Bruixes a Catalunya ( s.XV-XVI). Universitat Autònoma de Barcelona.
- Diario Público (Article). Brujería en Cataluña: la caza indiscriminada de brujas qeu duró mas de 300 años. 2021.
- Sàpiens (Article). La vida de Joan Malet, el primer caçador de bruixes de Catalunya. Per Agustí Alcoberro.
- MARTÍ, DAVIDA (2015). El Caçador de Bruixes. Edicions 62.
Víctor García Chacón
Historiador, soci fundador d'Ans Educació i professor d'educació secundària. Inquiet en quant a nous projectes i amb l'objectiu de divulgar el coneixement cultural.
ARTÍCLES RELACIONATS