Què és va deixar el Cèsar a la Muralla?

L’arribada de Juli Cèsar l’any 49 a.C a l’actual ciutat de Tarragona va marcar amb lletres d’or les pàgines d’història de l’antiga Tarraco. Per aquest motiu, el Festival Tarraco Viva 2021 va conmemorar la seva edició a la mort del dictador romà. En les següents línies us explicarem la relació històrica entre Cèsar i Tarraco i com des del Festival es va promoure unes activitats familiars per mostrar la seva figura als més petits.


Juli Cèsar a Tàrraco

En el context de la Guerra Civil entre Pompeu i Cèsar del segle I a.C., el conegut personatge va arribar a terres catalanes des de Roma per lliurar batalla als seus enemics pompeians, els quals havien concentrat gran part de les tropes a la zona de l’actual Lleida. Per tal d’aconseguir aliances, el famós estratega, va rebre el suport de moltes comunitats hispanes de la vall de l’Ebre, inclosa Tarraco, la qual el va socòrrer amb el lliurament d’animals de càrrega i blat per a les seves legions assentades en terres lleidatanes.

La victòria de Juli Cèsar a Ilerda davant les tropes de Pompeu -dirigides en aquesta ocasió pel rendit Afrani- va significar una gran victòria en el context d’aquella guerra civil entre romans. A partir d’aquell moment, les diferents ciutats d’Hispània van donar l’esquena a l’exèrcit pompeià, convertint la seva fidelitat cap a les tropes dels nous vencedors. D’aquesta manera, les antigues riqueses i tresors requisades, ara estaven a disposició dels vencedors i és en aquest context quan Juli Cèsar repartirà gran part del botí a diferents famílies hispanes que li havien donat el seu suport.

Durant el repartiment del botí, Cèsar va convocar diferents assamblees provincials en algunes ciutats per tal de guanyar-se la fidelitat de les poblacions ibèriques. Entre aquestes ciutats hi havia Tarraco, a la qual va venir des de Gadir (Cadis) amb vaixell per dirigir una d’aquestes assamblees provincials l’any 49 a.C. on donaria pas a un repartiment de terres i sobretot la concessió de la ciutadania romana, entre d’altres mesures als seus habitants i on la ciutat principal (caput urbs) es converitira en colònia romana, reconeixent així a Tarraco la seva capitalitat i importància dins el món romà. 

Acabada la seva estança a la colònia de Tarraco, Cèsar va partir de nou cap a Roma, però a mig camí, a l’alçada de Massilia (l’actual Marsella) va rebre notícia que l’havien nomenat Dictador de la República romana. D’aquesta manera, la vida d’aquest singular personatge començaria a escriure les pàgines finals d’una història que cinc anys després acabaria en traició i ganivetades al mig del mateix senat de Roma amb els coneguts fets dels idus de març

L’arribada de Juli Cèsar a l’actual Tarragona ens ha permès tenir documentació sobre el pes de la ciutat durant el segle I a.C i descobrir la importància estratègica i militar d’aquella població. A través dels escrits sobre Cèsar, s’ha descobert com Tarraco va passar de ser un indret de residència per a pretors i tribunals de justícia a representar un lloc que acabaria esdevenint durant aquells anys la capital d’una província hispànica. I és a partir d’aquest moment, on els grans monuments arqueològics que trobem a Tarragona inicien part de la història que totes podem gaudir uns dos mil anys més endavant.  

El públic familiar a Tarraco Viva

El Festival Tarraco Viva 2021, celebrat del 15 al 29 de maig, està dedicat a la mort de Juli Cèsar durant el 44. a.C amb l’objectiu de divulgar els fets d’un episodi polític i social únic, que més de dos mil anys desrpés suscita l’interès, les comparacions i reproduccions cap a la nostra societat. La seva mort concentra tots els elements que conforma una gran història: la traïció, l’amistat, la lluita contra la tirania, la noblesa, la mentida, la lleialtat, la política…

Sobre aquests fets del segle I a.C. pretèn reflexionar el festival a través de tallers, conferències, recreacions i visites guiades formades per experts en la història de Roma de tota Europa. Durant dues setmanes, diferents àmbits de la investigació, la gestió cultural, la recreació artística i històrica i nombrosos científics es reuneixen a Tarragona per donar visibilitat sobre aquest tema en concret del 44 a.C. Per aixó doncs, és ben habitual trobar-nos espectacles recreatius en monuments romans com l’amfiteatre, les muralles o bé l’antic teatre de Tarraco

Per donar cabuda a tots els públics, el festival sempre compta amb la creació i organització de diferents tallers per a públic familiar que condensin les idees generals de la temàtica de cada any. Per aquest motiu, durant aquest 2021, vam presentar el taller “Què es va deixar el Cèsar a la Muralla?” dirigit a infants des de 4 a 11 anys amb l’objectiu d’entendre la figura del Cònsul romà i la seva relació amb la colònia de Tarraco.

Un joc de pistes adaptat

Amb l’ajuda de mares i pares, els infants de 4 a 11 anys van descobrir durant un recorregut per la muralla romana, el passat de Juli Cèsar a través de codis i símbols que els permetien conèixer el lligam entre la ciutat tarragonina i el famós personatge històric .

Els infants trobaven diferents proves que havien de superar utilitzant el seu enginy, treballant en cooperació i buscant la resolució dels temes exposats. Amb l’ajuda d’una educadora, les famílies descobrien paral·lelament els indrets històrics que amaguen les muralles mitjançant històries, mites i llegendes que ens ajudaven a evolucionar en la nostra recerca sobre Cèsar .

Per tal ocasió hem preparat material de reproducció perquè l’experiència resulti més vivencial, tals com tauletes de cera, cistells i àmfores de vi i vestimenta de l’època. En tot moment i per seguir les mesures vigents sanitàries, els infants havien d’anar acompanyats dels seus tutors i portar posada la mascareta.

Les conclusions

En definitiva, el taller va tenir diferents passis on:

  • Més 150 infants participants.
  • Grups familiars que van gaudir i participar amb la canalla.
  • El grup Ans Educació vam aconseguir: 
    • Donar suport, contextualitzar i donar visibilitat a la temàtica demanada pel Festival.
    • Aportar visions adaptades de la figura de Juli Cèsar que ajudaven als més petits a entendre el món romà.
    • Realitzar una divulgació en un context Patrimoni de la Humanitat i fomentar el seu interès històric.
    • Creació d’una activitat amb un estil amb sinèrgies amb les idees pedagògiques d’Ans Educació.

Un projecte amb el suport de:


Víctor García Chacón

Historiador, soci fundador d'Ans Educació i professor d'educació secundària. Inquiet en quant a nous projectes i amb l'objectiu de divulgar el coneixement cultural.