Una ruta en femení

La Regidoria de Participació, Bon Govern i Serveis Generals a través del Casal de les Dones, posa en marxa una nova ruta teatralitzada dins la programació del Dia Internacional de les Dones adreçada al públic de la ciutat. “Sederes en femení” busca sensibilitzar a la ciutadania sobre el protagonisme històric que han tingut les ciutadanes reusenques al llarg de la història i que avui en dia encara es ben viu a la nostra societat.

En concret, la ruta, repassa un episodi històric que Reus va viure l’any 1915, quan algunes treballadores de la fàbrica del Vapor Vell van iniciar una sèrie de protestes en favor dels seus drets laborals. Amb el pas dels mesos, la situació es va expandir a la majoria de sectors laborals de la societat reusenca, esdevenint així un episodi de vaga que va constituir el conflicte social més important al sud de Catalunya abans de la Guerra Civil.

Amb l’objectiu d’explicar aquest episodi històric, l’Ajuntament ha encarregat l’elaboració del projecte i la seva execució a l’empresa educativa reusenca Ans Educació, qui a través del recull de material històric i l’assessorament d’experts en la matèria, han preparat aquesta ruta que serà presentada el pròxim dia 9 de març a les 18.30h. A l’endinsar-nos a la ruta ens trobarem amb dos rols ben diferenciats: el masculí i el femení que a través de la seva veu ens explicaran la seva visió del món, els seus dubtes i a través de qui podrem conèixer la memòria oral d’aquelles persones que treballaven en el món fabril reusenc i els rentadors de la ciutat.

La ruta compta amb dos passis programats: el dia 9 i el dia 16 a les 18.30h. Està previst que per al mes d’abril hi hagi nous passis, sempre d’acord a la sitaució sanitària.

Aquest projecte també conté una part pedagògica dedicada a diferents centres educatius de secundària de la ciutat de Reus, la qual es durà a terme durant el més d’abril del 2021.

Víctor García Chacón

Historiador, soci fundador d'Ans Educació i professor d'educació secundària. Inquiet en quant a nous projectes i amb l'objectiu de divulgar el coneixement cultural.