ELS PETITS PASSEN LA TARDA RENTANT

Una jornada coeducativa

Com si retrocedissim cent anys enrerre. Així s’han vestit i han experimentat diferents infants de Móra la Nova (Ribera d’Ebre) durant la tarda del 7 de març, jornada prèvia a les reivindicacions del 8 de març al nostre país. 

L’Ajuntament de Móra ha decidit conmemorar la recuperació de l’històric rentador del Mas de la Coixa amb una jornada ben especial, on els infants de la vila han pogut gaudir de primera mà d’una activitat vivencial que els ha fet participar i desenvolupar-se tal i com feien les seves avantpassades. Seguidament, tant petits com grans han gaudit de l’espectacle de Teatre dels “Rentadors” que realitza el grup de Teatre l’Estació amb la col·laboració de la famosa artista reusenca Irene Benavent.  

L’activitat on participaven els infants consistia en viure una experiència pròxima a l’any 1900, quan les seves àvies anaven a treballar als camps i molts dies a la setmana -una vegada acabada la jornada laboral- havíen de procedir a rentar tota la roba de la família. 

A través de diferents dinàmiques participatives, els més petits han pogut experimentar amb la realitat d’ara fa cent anys a les poblacions agrícoles, on el paper de la dona era molt important per tirar endavant la seva societat. D’aquesta manera, se’ls feia reflexionar sobre tot allò on participaven, treien petites moralines sobre els temes. 

D’aquesta manera s’ha promogut la memòria història dels rentadors del Mas de la Coixa de Móra, a través d’aquesta dinàmica que valora el patrimoni i la memòria oral i col·lectiva del sector femení a les nostres terres. 


TREBALLEM LA MEMÒRIA HISTÒRICA

  • L'activitat parteix de la base en recuperar el passat  rural i industrial
  • Es treballa en els valors cap al patrimoni històric local
  • S'incentiva la memòria oral i col·lectiva de les protagonistes
  • Es busca una revalorització del nostre passat a través del joc i la reflexió

ACTIVITAT PEDAGÒGICA I DIVERTIDA

  • Hi participa la família amb els seus infants
  • Enalteix la curiositat dels infants pel seu passat més proper
  • Crea vincles intergeneracionals i entre la comunitat on resideixen

L’activitat forma part del projecte integral d’Ans Educació per fer de totes les seves activitats un indret o educar en igualtat i treballar participativament el nostre patrimoni més proper. 

Víctor García Chacón
Director i co-fundador d’Ans Educació
(+34) 622 105 834

 Twitter Instagram