Al més pur estil gaudinià

Durant aquestes vacances de Nadal hem creat dos tallers infantils d’estil modernista per al Gaudí Centre de Reus, una de les entitats nacionals més importants que es dedica a difondre els orígens i l’obra de l’artista. Els tallers han estat basats en diversos aspectes del geni català que ajuden a entendre als infants la dimensió de la seva obra. 

A través d’un període previ de preparació i busca d’informació exhaustiva sobre l’obra d’Antoni Gaudí vam decidir treballar diferents aspectes adaptats a les necessitats d’uns tallers que havien d’oscil·lar entre els 4 i els 13 anys. Per aquesta raó vam establir uns objectius ben marcats que voliem assolir: la natura, la forma i els colors a través de la senzillesa i una ressolució final que resultés atractiva per als infants i els seus familiars. 

Així, aquests dos tallers incorporen una dinamització prèvia amb el contingut de la museïtzació a la qual se’l hi afegeix un taller que resumeix tot allò explicat.

La importància estratègica de Reus amb Gaudí

Parlar de Gaudí a la ciutat de Reus es parlar de l’orgull dels reusencs i les reusenques. Ara fa més de cent anys, Reus era la segona ciutat més imporant del país gràcies al seu teixit fabril i a una incipient burgesia que, des de la mateixa ciutat, havia protagonitzat gestes polítiques i socials a nivell estatal. D’aquests “feliços moments” va sorgir la famosa frase “Reus-París-Londres“: una ciutat orgullosa de si mateixa, dels seus carrers, els seus edificis modernistes i la seva vida comercial i incipient. Amb el pas dels anys  el protagonisme econòmic, cultural i social de la capital del Baix Camp va anar minvant fins a convertir-se en una ciutat gran, però poc reconeguda a nivell nacional. Encara avui en dia, un passeig pels cèntrics carrers de la vila significa una vista enrerre cap aquell esperit comercial i burgés de finals del segle XIX i inicis del XX. El traçat encara manté la majoria dels edifics modernistes que van realitzar alguns arquitectes com Lluís Domènech i Montaner i Pere Caselles

Per altra banda, molts reusencs i fins i tots els visitants, es continuen preguntant perquè Antoni Gaudí -el fill més famós de la vila- no va realitzar cap edifici en aquesta ciutat. La resposta no la sap ningú, però per molt que n’hi hagin moltes respostes diferents, qualsevol d’aquestes segueix fent mal als habitants de la ciutat. Gaudí significa més que un símbol, resulta que és una identitat pròpia del reusenc i la reusenca, una mirada al passat més esplendorós de la ciutat, del qual molts habitants encara hi viuen a través del turisme, la política i la cultura. 

Per tot això, explicar Antoni Gaudí com a profeta a la seva terra resulta una tasca important de ser ben mostrada: qualsevol habitant coneix la seva història i la seva obra al més mínim detall.

El retorn als orígens de Gaudí

La natura, els colors i els volums

La tasca principal ha sigut crear dos tallers que culminin una explicació adaptada a la museïtzació i les característiques principals de l’obra d’Antoni Gaudí. Aquests es divideixen en dos: la tècnica del mosaic i la rajola modernista. 

Tant l’un com l’altre son dues manualitats amb materials molt característics que utilitzava l’autor i que s’han elaborat a través d’un disseny gràfic previ i adaptat per a que els infants més petits puguin realitzar-lo. Per tal motiu es realitzen amb una sèrie de material preparats, com motlles i pintures especials que acaben donant la forma, el color i el volum desitjat. 

Com a resum podem dir que amb els dos tallers s’assumeix els següent objectus:

  • Plasmar la identitat local de l’artista a través del món faunístic.
  • Treballar la motricitat dels infants en un tallers vàlids per a una franja d’edat infantil àmplia (4 a 13 anys).
  • Treballar a través de materials fins i de qualitat.

El ressò d’aquesta tasca

Aquests tallers han estat creats expressament per al Gaudí Centre de Reus, el qual disposarà d’ells durant una bona temporada. Però abans de tot, la nostra empresa – a més de dissenyar-los- es va encarregar de dur-los a terme durant aquestes vacances de Nadal amb infants d’entre 4 a 12 anys. 

Durant dues setmanes, més de 100 infants de la ciutat i voltants s’han acostat a l’emblemàtic centre ubicat al vell mig del Modernisme reusenc a provar aquests nous tallers. Fins i tot la premsa provincial ha realitzat un seguiment amb entrevistes amb les mestres del nostre equip com l’Amanda Navarrete i la Laura Vallverdú.

En definitiva, la tasca ha sigut molt productiva ja que hem explorat el Gaudí més ingenuu a través de la seva part més natural, aquella que ens transporta als seus orígens: al món rural de Reus, aquella ciutat que encara avui en dia somriu cada vegada que sent el nom d’Antoni Gaudí.

Víctor García Chacón
Director i co-fundador d’Ans Educació
(+34) 622 105 834

 Twitter Instagram