Reus en temps de Franco: la por i la memòria

Durant aquest mes d’octubre, la companyia cultural Ans Educació posa en marxa pels carrers de Reus una nova ruta teatralitzada que ocupa el període dels primers anys de la postguerra a la ciutat.

La ruta està encapçalada per la recuperació de la figura del quiosquer reusenc, qui ens mostra les notícies més importants del període (1939- 1945) a la ciutat; com les accions immediatament posteriors a l’entrada de les tropes nacionals pel carrer del Roser, la visita de Franco a la ciutat, la tasca del règim franquista amb els auxilis socials davant l’extrema pobresa dels reusencs o bé les inauguracions de monuments franquistes com el de l’actual plaça Llibertat. A través d’un breu passeig que s’inicia a la plaça Catalunya i que recorre les places Mercadal, Prim i Llibertat, ens pretenen mostrar la realitat social d’aquella etapa través d’imatges, anècdotes i precisions històriques que ajudin a l’espectadora a apropar-se a aquells instants.

A través d’una tasca d’investigació coordinada per Ans Educació amb el seu equip de d’historiadores/s i l’ajuda d’especialistes en el Franquisme a nivell local i estatal, s’ha configurat una ruta introductòria en aquest període amb l’objectiu d’apropar a la població la història de la seva ciutat i el territori més proper.

Reus en temps de Franco: la por i la memòria serà una ruta que s’iniciarà el proper dia 20 d’octubre al vespre i estarà disponible fins al dia 27 del mateix mes a través de les següents sessions, les quals s’haurà de reservar plaça a través del web. Detallem aquí els horaris.

Per concertar alguna entrevista periodística sobre la ruta o avisar de venir a gravar, envieu un missatge a participa@anseducacio.cat o bé envieu un whatsapp al 622 105 834 per concertar una trucada.

Actualment, Ans Educació son els encarregats pel Museu de Reus de realitzar les visites guiades a l’equipament del Refugi Antiaeri sobre la Guerra Civil, guiar la Ruta del Modernisme de Reus per Reus Promoció i també son el creadors de la Ruta del Reus Industrial: Sederes en femení. Durant aquest octubre, es realitzaran altres visites teatralitzades d’interès com els Carrers de la mort: tombes i mòmies al Reus amagat que es realitzarà el proper divendres 28 d’octubre al vespre.


RUTES OCTUBRE – NOVEMBRE 2022

REUS EN TEMPS DE FRANCO

ELS CARRERS DE LA MORT: TOMBES I MÒMIES AL REUS AMAGAT

SEDERES EN FEMENÍ

VISITA AL REFUGI ANTIAERI DE REUS

PROPERES RUTES NOVES

MIRA LES ALTRES RUTES
VES-HI

Víctor García Chacón

Historiador, soci fundador d'Ans Educació i professor d'educació secundària. Inquiet en quant a nous projectes i amb l'objectiu de divulgar el coneixement cultural.