Hem tornat amb energia

Enguany hem tornat a produir rutes culturals als carrers de la ciutat de Reus a través d’un sistema que proposava la participació de tots els agents cívics de la ciutat. Gràcies a un sistema de preus públic de tres euros per entrada, aquest octubre vam organitzar dues rutes culturals amb tres sessions cadascuna als carrers de Reus amb l’objectiu que tothom pogués participar, independentment de la seva butxaca. Unes 260 persones van participar entre els dies 21 i 29 d’octubre.

Per tal de fer-ho molt atractiu, vam suggerir la celebració de dues rutes teatralitzades que comptessin amb la participació d’un personatge teatralitzat, que ens expliqués vivències a través de la memòria oral. Aquest curiós personatge havia d’anar acompanyat d’un guia, especialista en història, que situava al públic en el context i mostrava documents gràfics per tal de fer amena i rigorosa la visita.

En aquest sentit vam posar sobre la taula dues rutes que ens explicaven la història de Reus des d’un altra perspectiva, defugint d’altres rutes més habituals que realitzem tals com temàtiques del Modernisme, la Indústria i el Comerç. Creiem fermament que la temàtica havia d’acompanyar el moment i el sentiment de la ciutadania, per això vam apostar per treure al carrer una ruta que permetés sentir al públic el seu vincle amb la ciutat i la seva història tal com l’anomenada “Reus Tarragona i altres gresques” on explicaven a través de diferents episodis històrics la rivalitat i la vinculació de Reus amb la ciutat de Tarragona. La celebració d’aquesta ruta va permetre “ressuscitar” diferents personatges tant ficticis com reals de la història de Reus. Entre aquests destacava la figura de l’antic nunci de la ciutat durant el segle XIX, Pere Montsó, qui feia pregons davant de l’ajuntament i places de la vila.

D’altra banda, com s’acostava la celebració de Tots Sants, vam proposar realitzar un altra vegada aquella ruta sobre els antics cementiris al centre de Reus on s’explicava la relació entre els ciutadans i el món de la mort. L’urbanisme, els canvis socials i sobretot els rituals tenien molt a veure en aquesta ruta on el públic va acostar-se encuriosit per descobrir la figura de l’enterrador municipal encarnada en el Joan Velasco. Paral·lelament, els assistents van descobrir com a través del pas dels segles i les normes d’higienització la mort va passar d’estar habitualment al nostre dia a dia per convertir-se en un tabú social.

Des de l’organització d’Ans Educació, estem molt contents de la rebuda cap al públic d’aquestes dues rutes que hem presentat d’una forma molt distesa per tal de cobrir el que creiem una necessitat social: que tothom pugui descobrir i accedir al patrimoni material i immaterial de la seva ciutat.

Les rutes continuen fins a finals d’any

Pel que fa a d’aquí a finals d’any, continuarem oferint dues rutes programades a diferents equipaments municipals de la ciutat. Una d’elles és la del refugi antiaeri de la Patacada de Reus (6 de novembre i el 4 de desembre), sobre la qual, la sessió de novembre està totalment completa. Per altra banda, també apostem per mostrar el patrimoni industrial de la ciutat, endinsant-nos a la fàbrica del modernisme reusenc, la Bòbila Sugranyes que és un dels béns patrimonials industrials millor conservats del país. Aquestes visites, encara disponibles, es podran realitzar el 13 de novembre i l’11 de desembre del 2021, sempre reservant al web.

Aquestes rutes formen part de la programació amb l’Institut Municipal de Reus Cultura i el mateix Museu Salvador Vilaseca i constitueixen un primer pas entre la col·laboració entre tots dos agents i Ans Educació. De cara al 2022, s’incentivaran aquestes rutes juntament amb d’altres que aviat us anunciarem per tal de mantenir l’esperit cultural i turístic viu a la ciutat de Reus.

D’altra banda, com s’acostava la celebració de Tots Sants, vam proposar realitzar un altra vegada aquella ruta sobre els antics cementiris al centre de Reus on s’explicava la relació entre els ciutadans i el món de la mort. L’urbanisme, els canvis socials i sobretot els rituals tenien molt a veure en aquesta ruta on el públic s’hi va acostar encuriosit per descobrir la figura de l’enterrador municipal encarnada en el Joan Velasco. Paral·lelament, els assistents van descobrir com a través del pas dels segles i les normes d’higienització la mort va passar d’estar habitualment al nostre dia a dia per convertir-se en un tabú social.

Des de l’organització d’Ans Educació, estem molt contents de la rebuda cap al públic d’aquestes dues rutes que hem presentat d’una forma molt distesa per tal de cobrir el que creiem una necessitat social: que tothom pugui descobrir i accedir al patrimoni material i immaterial de la seva ciutat.

Víctor García Chacón

Historiador, soci fundador d'Ans Educació i professor d'educació secundària. Inquiet en quant a nous projectes i amb l'objectiu de divulgar el coneixement cultural.