S'inicia la Ruta de l'aigua

Descobrir l’aigua a través dels sentits

Aquest 2022 presentem una activitat participativa basada en la concepció del teatre com a recurs educatiu, on els elements reals estan vinculats als aspectes naturals i al vincle de l’ésser humà amb ells, destacant el paper de l’ai-gua com a element de connexió. 

Dins del marc del projecte del Fons FEDER de la Boca de la Mina que gestionem i explotem s’ha creat una ruta teatralitzada amb un recorregut que porta al grup al llarg del passeig fins a arribar a la Boca de la Mina, aturant-se en els puntsd’interès, descrivint-los i recitant un poe- ma en cadascun d’ells amb la temàtica de l’aigua. La informació objectiva que es mostra es centra en les característiques físiques diferencials del lloc i la seva relació amb l’aigua -d’on ve o venia l’aigua, el vincle amb els habitants de Reus i la importància que tenia en el pas-sat-. A més cada punt d’interès es vincula a un dels cinc sentits, que s’estimulen  mitjançant una dinàmica particular en cada cas.

La finalitat amb aquesta activitat és combinar els conceptes tècnics i històrics, la poesia i l’experiència sensitiva per aconseguir una idea que ens acosti a entendre per què un element incolor, inodor i insípid té tanta importància.

Diversitat funcional

La Ruta és marca com a objectiu principal la participació de diferents grups d’edat, gènere i procedència, donant prioritat a grups amb diversitat funcional a través de la tècnica del teatre inclusiu, executada per especialistes com l’actriu Maria Bravo, qui adapta el contingut de la ruta i la dinamitza en funció de les necessitats del grup. 

En aquest sentit, hi ha completada una programació de vint-i-nou dies de passis diferents centrats en aquets grups, on associacions de persones amb síndrome d’Asperger, TEA, Down o grups de la ONCE venen a participar.

També s’han inclòs grups veïnals: des d’agrupacions de centres cívics a formacions de barris de la perifèria de la ciutat amb l’objectiu de realitzar una activitat inclusiva i molt participativa. Tampoc s’han deixat de banda alguns centres educatius, que han demanat realitzar aquesta activitat dins la formació reglada, ja molts treballen l’espai de la Boca de la Mina de Reus com a indret de desenvolupament motriu, de consciència i entorn dels seus projectes educatius. 

Poesia i sentits a través de la història i el present. 

L’activitat gira en torn a una goteta molt important per la ciutat: l’aigua, qui ens mostra el camí de la consciència i el respecte ecològics de la ciutat, dins d’un entorn dissenyat que té com a objectiu el creixement intel·ligent, sostenible i integrador del territori,  centrat en la protecció i el desenvolupament del patrimoni natural i cultural. 

A través de la poesía d’autors reconeguts i locals com Gabriel i Ferrater i sentits tals com la oïda, el gust, el tacte o l’olfacte es treballen aspectes visuals i relacionats amb l’aigua com les basses de l’entorn, el clor de les aigües o les fonts emblemàtiques i modernistes que disposa el passeig, sense oblidar-nos dels seus camps de flors, jardins agraris i arbres centenaris. 

L’activitat és una síntesis per valorar el greu problema de la zona peri-urbana de Reus al llarg de la història on l’escassetat d’importants recursos naturals (rius i pantans) han dut a ser una ciutat amb molta escassetat d’aigua a través dels temps. En aquest sentit, amb la construcció del mateix passeig es va poder donar solucions a la població gràcies a l’arribada de l’aigua del pantà de Riudecanyes (promogut per reusencs) i en els segles anteriors, amb la recollida d’aigua des de barrancs i rieres properes que abastien la zona d’aigua malgrat les èpoques d’escassetat. 

Un projecte per a conscienciar-nos

Des d’Ans Educació prenem aquest projecte com un punt de continuitat en el nostra projecte verd que busca treballar els valors des de l’actualitat amb una mirada al passat comú. Així que, juntament amb altres propostes com les del Parc Samà o el Reus és comerç, treballem inter-disciplinariament els valors amb diferents grups d’edat i conscienciant i divulgant les riqueses del nostre entorn. 

A tot això, les ciutadanes també podran gaudir de la proposta ja que s’han obert diferents dates per venir en familia, amics o acompanyants a la ruta. Per això la setmana del Dia Mundial de l’Aigua (el dia 19 i 22 de març) s’han obert noves rutes per a gaudir de les activitats matí i tarda. A més, es donarà cobertura per les festes majors de la ciutat al mes de juny (Sant Pere 2022) on també s’han obert noves convocatòries el dia 27 a la tarda, per gaudir d’uan jornada de calor, germandat i consciència pel nostre entorn. 

Son partners en aquest nostre projecte:


Víctor García Chacón

Historiador, soci fundador d'Ans Educació i professor d'educació secundària. Inquiet en quant a nous projectes i amb l'objectiu de divulgar el coneixement cultural.