Curiositats del refugi antiaeri de la Patacada de Reus

El refugi antiaeri de la Patacada de Reus és un dels testimonis més impactants de la Guerra Civil espanyola a la ciutat. Construït entre 1937 i 1938 per protegir la població dels bombardejos feixistes, aquest refugi es va convertir en un espai fonamental per a la supervivència dels reusencs. Avui, encara conserva la seva història i es pot visitar com a espai de memòria.

Un nom amb curiosa història

El nom “Patacada” prové d’un antic local de ball popular que es trobava en aquesta zona des de principis del segle XIX. Segons documents de l’època, ja el 1822 es feien saraus i balls de màscares per a les classes populars. Amb el pas dels anys, l’espai també va servir com a seu de reunions polítiques i, fins i tot, com a magatzem de fertilitzants.

Un dels refugis més grans de Reus

Aquest refugi es va construir per encabir-hi fins a 1.200 persones, amb 500 metres de galeries subterrànies. Era el tercer més gran de la ciutat, formant part d’una extensa xarxa de 110 refugis que es van excavar per protegir la població dels atacs aeris. La seva construcció es va fer en ple conflicte bèl·lic, mentre les alarmes antiaèries i els bombardejos eren constants.

Els bombardejos sobre Reus

Entre l’abril de 1937 i el gener de 1939, Reus va patir 67 bombardeigs que van provocar almenys 214 morts i un miler d’edificis malmesos o destruïts. Un dels atacs més devastadors es va produir el 21 de gener de 1938, quan una bomba va impactar a la boca del refugi de la Plaça de la Llibertat mentre la gent intentava protegir-se, causant desenes de víctimes.

Redescobriment i recuperació del refugi

Després de la guerra, el refugi va quedar inaccessible durant molts anys. No va ser fins a unes obres al carrer de la Girada que es va redescobrir i es va adequar un nou accés per a les visites. Actualment, el refugi de la Patacada és un espai de memòria històrica que permet conèixer de primera mà com es vivia sota terra durant els bombardejos.

Un espai per a la reflexió històrica

El refugi no només mostra les galeries subterrànies, sinó que també inclou una exposició interpretativa amb imatges històriques, plànols i testimonis sobre la guerra i la vida a la ciutat durant aquell temps.

Visitar el refugi de la Patacada és una experiència impactant que permet entendre la duresa dels bombardejos i la resistència de la població reusenca en temps de guerra.

Ans Educació gestiona aquest espai i ofereix visites guiades per descobrir la història del refugi i el context de la Guerra Civil a Reus.

BIBLIOGRAFIA RECOMANADA

  • Memòria Històrica – Generalitat de Catalunya
    Lloc web oficial dedicat a la memòria històrica a Catalunya, amb documents, recursos i informació sobre la Guerra Civil i la repressió franquista.
    URL: https://memoria.gencat.cat

  • Arxiu Municipal de Reus
    Aquest arxiu conserva documents històrics de la Guerra Civil i la memòria local, incloent materials sobre els refugis a la zona de Reus.
    URL: https://www.reus.cat

  • Fundació Mémorial Democràtic
    Fundació de la Generalitat de Catalunya dedicada a la preservació de la memòria històrica de la Guerra Civil i la dictadura franquista.
    URL: https://memoria.gencat.cat/web/municipis

  • Arxiu Nacional de Catalunya
    L’Arxiu Nacional conserva una gran quantitat de documents sobre la Guerra Civil Espanyola i altres moments crítics de la història contemporània.
    URL: http://www.arxiu.cat

  • Institut de la Memòria Històrica de Catalunya
    L’Institut es dedica a la investigació i la difusió de la memòria històrica sobre la Guerra Civil i els camps de concentració franquistes.
    URL: https://memoria.gencat.cat

  • Centre d’Estudis de la Batalla de l’Ebre (CEBE)
    Centre especialitzat en la Batalla de l’Ebre, un dels esdeveniments clau de la Guerra Civil Espanyola, i el seu impacte en els refugis i la població.
    URL: http://www.cebe.es

  • Archivo de la Guerra Civil Española
    Aquest arxiu ofereix recursos i documents sobre la Guerra Civil, amb especial atenció als refugiats i les condicions de vida a les zones de conflicte.
    URL: http://www.archivoguerra.es

  • Red de Refugios en la Guerra Civil
    Portal que recopila informació sobre els refugis utilitzats durant la Guerra Civil Espanyola, incloent testimonis, mapes i recursos per a la investigació.
    URL: https://www.refugiosguerra.es

  • Arnavat, J. (2004). Els bombardeigs de Reus durant la Guerra Civil (1936-1939). Centre de Lectura de Reus.
  • Barjau, S. (2013). Refugis antiaeris de la Guerra Civil a Catalunya. Generalitat de Catalunya, Departament de Cultura.

  • Gavaldà, J. (2009). Memòria històrica de Reus: la Guerra Civil i la repressió franquista. Edicions del Centre de Lectura.

  • Museu de Reus. (s.d.). El patrimoni bèl·lic de Reus: Refugis, defenses i resistència civil. Recuperat de https://museudereus.cat

  • Gort, E., & Palomar Reus, S. (2010). Viure sota les bombes. Publicacions Arxiu Municipal de Reus.

  • Piñol, J. (2011). La defensa passiva a Catalunya durant la Guerra Civil. Pagès Editors.

  • Virgili, A. (2015). Els bombardejos franquistes sobre Catalunya (1936-1939). Editorial Base.


Víctor García Chacón

Historiador, soci fundador d'Ans Educació i professor d'educació secundària. Inquiet en quant a nous projectes i amb l'objectiu de divulgar el coneixement cultural.