CICLE MITJÀ, CICLE SUPERIOR
ALCOVER
TOT EL MATÍ

El nostre ecosistema es pot reequilibrar? Moltes son les preguntes que es plantegen infants i joves durant la visita a l’exposició del Museu d’Alcover ubicada al molí paperer del mas de Forès d’Alcover, a l’entorn del Niu de l’Àliga.


Categoria Visita dinamitzada

DESCRIPCIÓ

El nostre ecosistema es pot reequilibrar?


Has pensat mai en visitar un museu dins de la muntanya que contingui tots aquells elements clau en matèria de sostenibilitat i economia ciruclar? Doncs a través d’aquesta activitat podràs saber com les societats passades utilitzaven els recursos de la vall del Glorieta per a produïr estris quotidians sosteniblement. Un exemple de coneixença del medi natural, de la tècnologia hidràulica del moment per viure i respectar un sistema equilibrat. Una activitat que ens farà pensar en el nostre passat comú per afrontar reptes del present i del futur des d’una consciència ecològica i respectuosa. Com sempre realitzarem activitats a través d’una metodologia activa, participativa i amb material didàctic adaptat. Una oportunitat per pujar a la muntanya fent camí amb la teva classe, gaudir de l’aire natural i fer activitats a través de l’observació, la manipulació i la refleció.

Activitat amb el suport del museu d’Alcover a partir de l’exposició “MiMo: una mirada a la vall a través dels sentits i les emocions”. Gràcies a ells, ens endisarem al molí paperer del mas de Forès d’Alcover, a l’entorn del Niu de l’Àliga. Un espai cultural enmig de la natura, que ens obre la mirada a la vall del riu Glorieta a través dels sentits i les emocions. Una mirada en clau de sostenibilitat i amb un compromís ferm respecte als objectius de desenvolupament sostenible 2030, concretament l’ODS 15.

Adaptada pedagògicament a diferents nivells educatius.

EDUCACIÓ PRIMÀRIA 


CARACTERÍSTIQUES TÈCNIQUES

 • Un matí de duració. Pots passar la tarda a l’espai.
 • Lavabos inclosos al Museu
 • Activació del Pla Alfa en cas de fortes ratxes de vent. Generalitat de Catalunya. Departament d’Interior.

PREU

 • Matí – 120€ grup-classe fins a 20 alumnes + 40€ entrada al Museu. Preu per alumne extra dins del grup classe: 8€, Entrada inclosa.
 • Màxima complexitat 120 euros grup-calsse + 2e per entrada = Programa Argonautes (autobús subvencionat)

LLOC DE TROBADA

OBJECTIUS PEDAGÒGICS

 • Apropar el món dels ecosistemes terrestres  i el seu valor de manera fàcil, divertida i immersiva.
 • Col·laborar i oferir als centres educatius un espai viu per compartir el nostre patrimoni natural i cultural
 • Posar a l’abast dels docents un espai cultural capaç de despertar emocions i oferir una vivència única al bell mig d’una vall.
 • Fomentar el coneixement a través de fer-nos preguntes i buscar les respostes.
 • Activitat connectada amb la sostenibilitat (ODS-ONU) .
 • ODS 15  Vida d’ecosistemes terrestres per produïr un canvi transformatiu per a la natura i les persones.

LA TEVA VISITA PAS A PAS

Passa un dia complert a la Vall del Glorieta, entre el Mas de Forès i el Niu de l’Àliga d’Alcover!

El paisatge de la vall del Glorieta conserva la memòria de l’acció de l’home al llarg del temps per aprofitar els recursos naturals: construccions en pedra seca, mecanismes interconnectats de distribució de l’aigua per mitjà de séquies, restes de molins hidràulics i d’una antiga central hidroelèctrica, antics camins rals, etc. Tot plegat, vestigis d’una sinergia entre home i medi natural que ha perdurat durant segles.
Avui dia, però, l’abandonament de l’agricultura, la ramaderia i la producció industrial del lloc, així com la implementació d’un nou ús d’oci i lleure dels espais naturals, el canvi climàtic, la contaminació, els residus i les espècies exòtiques, ha posat en evidència que l’equilibri del nostre ecosistema s’ha trencat, i per això, estem en estat d’alerta.
L’exposició descobreix, enmig de la vall, i des d’una mirada crítica, la importància d’accions beneficioses que es duen a terme per combatre la degradació dels boscos, la pèrdua de la biodiversitat, el perill dels residus… I sobretot, situa els i les alumnes davant d’una realitat en desequilibri, sense filtres i tal com és.

Tot preparat!

  TOT EL MATÍ. TARDA AUTÒNOMA
  INCLOU TEMPS PER A ESMORZAR, DINAR I LAVABO
  FINS A TRES LÍNIES
  UNA EDUCADORA PER CADA GRUP

Estem aquí per ajudar-te. Si tens algun dubte sobre l’activitat, escriu-nos al nostre formulari!

ESCRIU-NOS


Estem aquí per ajudar-te. Si tens algun dubte sobre l’activitat, escriu-nos al nostre formulari!


ESTEM PREPARATS!

Mas Forès

Innovació Museogràfica

Compartim un relat expositiu didàctic i amb recursos interpretatius sensorials per despertar l’esperit crític sobre la problemàtica mediambiental de la vall: què hi havia, què ens trobem arai que volem pel nostre ecosistema.

Els Boscos i la Nautra

Experimentem la ruta pedagògica sobre la gestió del bosc, a través seguir un itinerari senyalitzat i amb elements sensorials

Mas Forès

Treballa la ODS 15

Des de l’observació, a sobre del terreny, gràcies a interactuar amb els elements patrimonials, tant culturals com naturals del paisatge, que com un llibre obert ens expliquen l’ecosistema de la vall.

La natura més sensorial!

Descobreix espais sensorials i uneix-te a la natura a través d’activitats participatives i molt reflexives. Hi ha preparat un recorregut pedagògic on farem equilibris, creuarem els tronc i descobrirem el silenci de la natura. 


QUÈ HEM DE SABER?

 INCLOU LAVABOS 
  INDRETS I PARCS PER DINAR
 MOTXILLA POC CARREGADA
   TOT EL DIA A LA NATURA

MÉS INFORMACIÓ


ASPECTES COMPLEMENTARIS A L’ACTIVITAT

 • Un projecte del Museu d’Alcover.
 • Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social (IPHES): projecte “Evolució paleoambiental i poblament prehistòric a les conques dels rius Francolí, Gaià, Siurana i rieres del Camp de Tarragona”
 • Federació Catalana de Propietaris/es Forestals (BOSCAT): ruta pedagògica “Cuidem el bosc, el bosc ens cuida”
 • Associació per a la conservació dels ecosistemes naturals (CEN): projectes #exoglorieta i #ailanthus


AMB EL SUPORT DE


COMPARTEIX


Apunta’t a la nostre newsletter i visualitza les nostres ofertes escolars

SUBSCRIURE’S

COMENÇA A RESERVAR LA TEVA ACTIVITAT

Si necessites més detalls, escriu-nos a participa@anseducacio.cat
o truca’ns al (+34) 877 65 21 42

*Atenció segons els horaris establerts

RESERVA

FAQs

Preferiblement demanem que ompliu el formulari que hi ha més a munt amb totes les dades i tots els dubtes. Recomanem molt que sigueu flexibles amb les dates, proposant-ne entre dues i tres dates alternatives. Així hi haurà més possibilitat de trobar un espai.

És molt recomanable per trobar una data desitjada.

Estem a la vostra disposició per ajudar-vos amb la planificació de la sortida, fer-vos recomanacions i fins i tot adaptar-la mínimament al que necessiteu.

Hem elaborat un sistema de preus sostenible i raonable centrat en amortitzar la inversió i l’ús de material adaptat que s’utilitza durant l’activitat. Tanmateix es valora la remuneració del professional de l’educació que realitza l’activitat.

Ans Educació es una empresa de professionals de l’educació (mestres, professors titulats, etc.) que han triat oferir-la des d’un indret diferent. Per tal motiu demanem respecte, compromís i professionalitat per part dels contractants.

Activitats relacionades

Perquè sabem que t'agrada la història

La Gimcana romana – Missió Tàrraco

CICLE MITJÀ, CICLE SUPERIOR
TARRAGONA
3H
La Missió Tàrraco és una activitat de role-play per a l’alumnat que explora la Tarragona romana visitant tres monuments romans. Mitjançant una metodologia activa, els estudiants descobreixen la vida dels romans amb materials didàctics i de recreació. Successora de la Gimcana Romana, aquesta activitat és més participativa i millorada gràcies a les valoracions del professorat i l’alumnat.

Llegeix més

Treballa a una fàbrica de Reus.

CICLE INICIAL, CICLE MITJÀ, CICLE SUPERIOR, ESO
REUS
2H 30MIN

El forn que va construir Reus. Endinsa't dins d’una de les fàbriques de ceràmica més importants de Catalunya durant el segle XIX i XX, i descobreix com Reus ha estat pionera en la construcció de ceràmiques i maons al llarg de la història.

Llegeix més

L’Explorador del Parc Samà

EDUCACIÓ INFANTIL, CICLE INICIAL
CAMBRILS
3H

Inicia una aventura en la recerca d’aquells animals i plantes més desconeguts de la natura a través de la figura de l’Explorador del Parc Samà. Aporta als més petits valors culturals, de respecte, sostenibilitat i ecologisme.

Llegeix més

Informació addicional
Cicle Educatiu

Cicle Mitjà, Cicle Superior

Temàtica

Medi i sostenibilitat

Ubicació

Alcover

Espai

Museu, Ecosistema natural