Una ciutat perfecte per als contes infantils

El divendres passat vam realitzar un acte per Sant Jordi 2018 sobre la ruta dels Contes de Reus amb infants de l’escola Pi del Burgar de la ciutat. El projecte de la ruta, iniciat durant el setembre passat, té com a objectiu fer conèixer als més petits el patrimoni arquitectònic i social a través de contes i tallers.

Els colors i les formes a la nau de la Prioral

Per a accedir a una comprensió més ràpida i pedagògica sobre el patrimoni reusenc és indispensable la lectura del llibre de Contes de Vilaencanteri (2016, Arola) del col·lectiu Reusenques de Lletres. A través de la selecció d’alguns dels contes escrits per aquestes autores locals és dona pas a històries adaptades per a infants, que amb una narració àgil i clarivident exporten el món patrimonial reusenc als més petits. És així com a través d’una Marieta que ve a viure a la rosassa de la Prioral, els infants coneixen el temple més famós de la vila; o com a través d’una campana que veu com la Festa major passa per sota seu, acaben descobrint i pujant a l’edifici més al de Reus. Tampoc cal oblidar, el passat comercial de la vila, i és així com un conte sobre les antigues paradetes de la Mercadal ens explica l’arribada d’alguns productes alimentaris molt usats avui en dia a la nostra ciutat.

Així doncs, a través de l’acció de Reusenques de Lletres vam preparar una jornada especial per a estendre la lectura de contes i la participació cultural a Reus. Els alumnes de 1er de l’escola Pi del Burgar van participar-hi de forma lliure en aquesta acció que va aplegar a l’escriptora del Conte de la Marieta, la Victòria Rodrigo i també l’escriptora del conte de la paradeta número 88 de la Mercadal, la Marina Barraso. Un cop feta la lectura del conte de la Marieta per part de la seva autora, els infants van procedir a dins del temple reusenc amb l’objectiu de descobrir els seus secrets a través de l’observació i un taller de colors i formes que simbolitzen els vitralls de la Prioral de Sant Pere. Un cop acabat aquest taller van experimentar com la seva tasca s’il·luminava al mateix temps que la llum entrava pels grans finestrals de l’edifici. A partir d’aquell moment, la curiositat, el riure i l’exploració van ser presents en les grans ments d’aquells menuts de la ciutat.

L’autoria, Victòria Rodrigo, explicant el conte de la Marieta.

 

Uns 53 alumnes de l’escola Pi del Burgar hi van poder participar durant les dues hores d’acció. A més a més, es van emportar a l’escola un petit record individual per a treballar: una marieta que han de decorar amb colors similars als dels vitralls de la Prioral. De ben segur, que els mestres, ja tenen feina a fer!

Per acabar, volem mencionar que questa ruta ha comptat amb la participació de 15 escoles de Reus durant el seu primer curs. Gràcies a l’ajuda de l’Arxiprestat de Reus i la figura del seu Prior, s’ha pogut realitzar i arribar als més petits de la ciutat. També ha estat possible a través de l’ajuda i coordinació amb Reus Promoció, sense oblidar-nos de la tasca difusora a través de les fitxes ARE de la Regidoria d’Ensenyament de l’Ajuntament municipal.