L'Escola visita Tàrraco: Un encàrrec del Museu d’Història de Tarragona

DESCRIPCIÓ DEL PROJECTE

Disseny i dinamització d’una activitat educativa gamificada per a escoles, encarregada pel Museu d’Història de Tarragona i l’Institut Municipal d’Educació de Tarragona, amb l’objectiu de donar a conèixer la ciutat romana de Tàrraco a alumnat de Cicle Superior de Primària i 1r cicle d’ESO.

  • Apropar el patrimoni històric de Tàrraco als joves d’una manera vivencial i significativa.

  • Fomentar una experiència educativa activa, inclusiva i participativa, integrada al currículum escolar.

  • Afavorir la reflexió crítica sobre el passat i la seva connexió amb el present.

  • Garantir l’equitat d’accés a activitats culturals i educatives de qualitat.

  • Més de 50 grups escolars participants, amb totes les places disponibles esgotades.

  • Gran acollida entre la comunitat educativa i familiar.

  • Inclusió de noves tecnologies (mapping) i materials didàctics adaptats.

  • Generació d’impacte social i educatiu a través del contacte directe amb el patrimoni.

  • Contribució als Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS), especialment en educació i cultura.

A Ans Educació ens apassiona apropar el patrimoni als més joves i convertir-lo en una experiència viva i dinàmica. Per això, el Museu d’Història de Tarragona i l’Institut Municipal d’Educació de Tarragona (IMET) ens van encarregar el disseny i la dinamització d’una activitat perquè l’alumnat de Cicle Superior i de 1r Cicle d’ESO descobrís la ciutat romana de Tàrraco d’una manera vivencial. El projecte també ha comptat amb el suport de la Universitat Rovira i Virgili (URV) i la col·laboració d’experts com el Dr. Ricardo Mar, especialista en el món romà.

Aquesta proposta pedagògica forma part dels actes del XXV aniversari de la declaració de Tàrraco com a Patrimoni Mundial per la UNESCO i ha tingut una gran acollida, amb totes les visites programades esgotades.

Un projecte educatiu gamificat i experiencial

Per evitar la típica visita guiada i fomentar una experiència més dinàmica i participativa, vam dissenyar un recorregut pels espais més emblemàtics de l’antiga Tàrraco a través de tres fases:

  1. Dossier previ a l’aula: L’alumnat es prepara amb materials educatius guiats per Melpòmene, una esclava històrica de Tàrraco, que els ajuda a contextualitzar la societat romana. Aquest enfocament permet als estudiants conèixer la vida quotidiana a l’antiga ciutat, fent especial èmfasi en el paper de les dones i dels diferents estaments socials.
  2. Visita dinamitzada: L’experiència als monuments de la ciutat es planteja com un conjunt de reptes gamificats on els grups han de resoldre missions i interpretar textos antics. A través de la història de Melpòmene i altres personatges, l’alumnat coneix tant la vida dels esclaus com la dels ciutadans més poderosos de la societat romana. A més, s’incorporen noves tecnologies com el mapping a la Volta del Pallol per enriquir la narrativa. També es treballa amb material museogràfic com inscripcions funeràries del Pretori, així com amb vestimenta i altres materials didàctics adaptats a la metodologia activa i participativa.
  3. Apropament Museu-Escola: Un espai de reflexió final permet als alumnes sintetitzar els aprenentatges i establir connexions amb la seva realitat.

Un projecte singular amb impacte social i educatiu

Aquesta iniciativa ha permès acostar el patrimoni històric als centres educatius de la perifèria, garantint que l’alumnat descobreixi i senti seva la ciutat on viu. A més, l’experiència no només ha implicat els estudiants, sinó també les seves famílies, promovent un impacte social més enllà de l’aula.

L’activitat s’ha consolidat com un recurs educatiu que contribueix a la inclusió de la temàtica patrimonial dins del currículum escolar, fomentant una educació de qualitat i alineant-se amb diversos objectius de desenvolupament sostenible de l’Agenda 2030, com l’accés equitatiu a l’educació i la preservació del patrimoni cultural.

Gràcies a la gratuïtat i a la inclusió d’un servei de transport per a escoles, hem pogut garantir l’accés a més de 50 classes de diferents centres educatius. A Ans Educació seguim treballant per apropar la història i el patrimoni als infants i joves, fent de cada experiència un aprenentatge viu i significatiu. Ens veiem a Tàrraco!


Víctor García Chacón

Historiador, soci fundador d'Ans Educació i professor d'educació secundària. Inquiet en quant a nous projectes i amb l'objectiu de divulgar el coneixement cultural.