Visita Reus de la mà de Pere Cavallé
Qui ens presenta la ruta?
Pere Cavallé (1880-1939) va néixer, viure i morir a Reus. Va ser Periodista, dramaturg i ment inquieta, en una època on tot allò que semblava innovador i diferent s’havia d’experimentar.
A les acaballes del segle XIX i inicis de la següent centúria, la ciutat de Reus es transformava a mesura que arribaven noves corrents artístiques i literàries que prometien donar un aire renovador a la societat. Exemples d’aquest fenomen ho són Gaudí, Domènech i Montaner o altres arquitectes com Pere Caselles, que van acabar construint un Reus que encara avui en dia visitem i admirem amb devoció. Simultàniament, una nova corrent literària amb noves inquietuds es va instal·lar a la ciutat amb el nom del Grup Modernista de Reus. El formaven diferents joves del Baix Camp i entre ells hi havia futurs talents literaris com Josep Aladern, Joan Puig i Ferreter o Hortensi Güell. Dins del grup va aparèixer la figura d’un jove Pere Cavallé qui acabarà essent l’únic “de la colla” que romandrà de per vida a Reus. El seu vincle i amor per la seva ciutat ens ajuda a entendre quaranta anys d’història i cultura de la capital de Baix Camp.
Durant els anys posteriors a la dispersió del Grup Modernista, Pere Cavallé es va dedicar a escriure obres de teatre que en nombroses ocasions van ser representades en els millors escenaris de Barcelona. Durant la seva vida va aproximar la informació més crítica i l’actualitat de l’època a través d’articles en diaris i setmanaris de la ciutat. Molts reusencs i reusenques començaven a conèixer i valorar el seu mogut entorn a través dels escrits signats per la seva ploma. Estem parlant d’anys de lluites entre aquell Reus fabril i industrial on les obreres i els obrers eren la imatge visible de la precarietat contra aquell Reus encapçalat pels senyors burgesos. I és aquí on la figura catalanista i republicana de Cavallé emergeix, entremig d’aquestes dues faccions tant confrontades.
Durant el transcurs del anys, Cavallé no va deixar de relacionar-se amb la seva ciutat: va esdevenir President del Centre de Lectura, un càrrec molt important a l’època i on figures culturals importans com Eugeni Mata o Pau Font de Rubinat havien sigut els caps visibles de l’entitat en anteriors etapes.
Per tant, estem davant d’una de les figures culturals més importants del segle XX a Reus. Un personatge idoni i també indicat per explicar-nos aquesta nova aventura del Vermut que apareixia a Reus mentre ell desenvolupava les seves tasques culturals a la ciutat. Se’n deia, Anar a fer el Vermut!
Aquesta beguda va aparèixer a Reus en un moment on l’experimentació, la tecnologia i les noves formes de viure emergien de manera molt destacada. Fer el Vermut significava per a moltes persones de la ciutat, lo que per als Modernistes com Gaudí o Pere Cavallé, era experimentar amb noves formes i composicions.
Des d’aquells instants hi van haver indrets i ambients a la ciutat on fer el Vermut era tot un plaer, un luxe i una distinció. La seva història i el seu context van estar lligats al de Pere Cavallé, mentre que el seu present i futur encara beu del Modernisme Reusenc.
Descobreix-ho a la ruta literària del Vermut! Només la trobaràs a Reus!